lördag 18 april 2009

Pumpkammare byggd


Pumpkammare byggd av avloppsrör och IKEA-backar. Nyfiken? Så här gick det till.









Bakgrund. Jag ville ha en pumpkammare för att ha pumpen mer lättillgänglig och slippa vattenlyftet från botten. Som det är nu pumpar jag faktiskt vatten nedåt eftersom det slutar längst ned i ett rotzonsfilter, vilket borde betyda minimala förluster fram till dess. Till själva kammaren använde jag två IKEA-backar som skruvades ihop med en bit dammduk som tätning. Eftersom allt är under ytan i dammen är det ju inte jättenoga.









I den understa (bilden ovan) sågade jag ut ett hål och förde in avloppsrör, 110 mm i diameter. Röret förser pumpkammaren med vatten från botten. Inte heller här är tätningen jättenoga.






















Strax ovanför där röret kom in borrade jag flera hål i kammaren och byggde ett rutnät inuti av ståltråd som drogs fram och tillbaks genom kammaren via de borrade hålen. På nätet ställdes sedan pumpen. Maskorna i ståltrådsnätet gjordes så stora att det därefter gick att föra ned stenar i botten på kammaren för att få det att stå stadigt.












Därefter skruvades en likadan back på den som nu blivit kammarens under del. Botten sågades ur och pumpen kunde läggas ned.

















Sedan borrade jag också ut hål i sidorna för slanganslutningarna. Det hela tycks fungera mycket bra även om det inte tycks vara något direkt sug vid botten. Smuts och växdelar ligger kvar på botten, men något annat är kanske inte att förvänta sig med 110 mm öppning och Easy Jet 5000.



Allt funkar således väl. Enda kruxet nu är att dölja skiten för snyggt är det ju inte. Förslag mottages gärna på hur man gör det snyggt och naturligt. Det är ju stora grejer det rör sig om.




Skickar också med en bild på rotzonsfiltret som är slutmålet för det uppumpade vattnet. Nu börjar det likna något och funktionen är där i alla fall. Tanken är att mura upp med smågatsten runt så att det ser ut lite som en brunn.



/Peter











1 kommentar:

Anonym sa...

Väldigt intressant att läsa om ditt damm projekt och lycka till med fortsättningen! Hälsn Lussan http://sjoboa.blogspot.com