måndag 13 april 2009

Inflyttning


Så var det då dags. Fiskarna, som tillbringat några veckor i en IKEA-back, skulle åter till dammen som blivit rejält större. MacGyver-lösningen för syresättning (bilden) hade gjort sitt jobb och allt hade fungerat bra. Backen placerades halvfull i dammen efter att tre guld-id som rymt via vattenfallet ned till Spindelmanbassängen fångats in och återförts till IKEA-backen. Efter en stund var vattnet lika varmt och de sex fiskarna släpptes ut i dammen.

De såg lyckliga ut och vi drog en lättnadens suck över att allt fungerat så bra som det gjort. Backen hade hållt och fiskarna överlevt. Nu har de varit i den sprillans nya dammen några dagar och fått sällskap av någr nya guldfiskar som hustrun köpt i lönndom och kom hem med glad i hågen.

Jag mumlade något om biologisk balans, ännu inte klart, måste skynda långsamt, några i taget, rotzonsfiltret inte klart men tyckte ändå så klart att det var kul. Det är ju fiskarna som är dammens smycken - vid sidan av grodorna då som också återvänt från de tillfälliga gölar vi gjort till dem i samband med att vi grävde ut den nya dammen. Nu sitter det grodor lite varstans och alla tycks må bra.

Nu har påsken gått och vi är helt slut. Arbetet med kanter, vattenfall och plantering kring dammen pågår och beräknas bli klart under de närmsta veckorna. Jag lägger ut bilder efterhand. Redan nu kommer några stycken på påskens arbete. Sparsamt kommenterade för nu ska jag snart gå och lägga mig.

Men det är fantastiskt kul med damm. Och allt liv den innehåller. Nu hoppas vi bara att hägern håller sig väck, de nya guldfiskarna har kanske inte lärt sig hur man håller sin undan.

Inga kommentarer: