söndag 3 maj 2009


I dag har det hänt mycket. Första försöket med rotzonsfiltret misslyckades av två skäl. Det första var att lecakulorna flöt för mycket. Lavastenen på toppen var inte tillräckligt tungt för att hålla den nere. Lösningen blev att binda fast en del av lecakulorna som hade lagts i tvättpåsar, något som fungerande utmärkt, i en plastkruka fylld med sten som sänke. Det funkade fint.

Ytterligare lite sten lades på och flytkraften bemästrades.

Det andra problemet var att utflödet läckte. Ytterligare tätniing med glassilikon löste det också och nu flyter det hela på bra.

Nu ska det bara planteras växter rakt ned i lavastenarna. De växterna har jag dock ännu inte.


Jag har också hunnit mura upp litegrand kring rotzonsfiltret. Det ska se ut som en brunn. Det har också fungerat väl så här långt. Vattnet som rinner ur filtret ser också väldigt rent ut, men jag antar att det är en synvilla betingar av stor vilja.

I dammen som helhet är algtillväxen inte så farlig men det är brunt och skitigt även om sikten är hygglig. Med rotzonsfiltret i aktion hoppas jag på ett klarnande inom de närmsta veckorna, månaderna.

Jag har också lagt ut sten på hyllnivåerna där det ännu inte står växtkrukor. De stenarna vär väl få maka på sig i framtiden men just nu är det väl bra att få i så mycket sådant som möjligt för de goda bakteriernas skull.

Kring dammen har vi nu också gjort om stenlandet till ett jorddito. Flikbladig lönn tronar på toppen och smälter bra ihop med dammen. Blir skitsnyggt. Den skymtar till höger på bilden ovan.
En grön lönn ska planteras ungefär där den står på samma bild. Dessutom ska fler växter in i stenpartiet. Ytterligare en pump ska köpas samt en skimmer. Förhoppningsvis redan i veckan.

Inga kommentarer: