onsdag 27 maj 2009

Dammen just nu

Så här ser dammen ut i kväll. Näckrosen med de djupröda bladen dominerar ytan och också en del hästsvans sticker upp.

Vattnet har blivit lite grumligt så skumskivorna i tryckfiltret måste nog kramas ur. Jag gjorde ett test av nitrithalten och Ph-värdet i dag och båda var OK. Ingen nitrithalt alls och Ph låg något över normalt men helt acceptabelt.

Så vi rullar på. Vi har sett en vattensalamander men sutarna blir allt svårare att se, kanske beroende på att det blivit lite grumligare. Annars verkar dammens invånare må bra. Två sutare har fastnat i skimmern och de tillhör undantagen, de dog nämligen.

Den uppmärksamme ser också att vi nu har ännu mer vatten i dammen. I ovankant syns nämligen poolen som är uppsatt. Nu ska bara vädret bli bra också så att vi kan bada. Det har tagit ett dygn att fylla på 14 kubikmeter vatten men nu är det i princip klart. Jag stänger av innan jag går och lägger mig i kväll.

måndag 25 maj 2009

Nya invånare i dammen


Tack vare en gammal kompis fick dammen nya invånare. Han och hans sambo skulle lägga igen sin damm och vi fick ta över, fisk och växter. Så nu bor följande i dammen: Nio oranga guldfiskar, tre vita guldfiskar, tre guldid och två Schubunkin samt ett oräkneligt antal små små sutare. Som om det inte var nog fick vi också med oss diverse kuliga insekter och fyra eller fem vattensalamandrar så nu är det full rulle i dammen.
Två sutare har dock fastnat i skimmern och dött men ännu har nog inte hägern kalasat på någon firre vad vi vet.
Vi fick också en oerhört stor och vacker näckros samt flera stänglar hästsvans som nu ståtligt tittar upp över ytan på vår lite djupare damm. Bilden ovan är från tiden innan tillskottet. Ska ladda upp en bild på hur det ser ut efter också så snart tillfälle ges att skriva lite mer.
Det grumliga i vattnet har också klarnat och trots en betydligt högre belastning är nu vattnet kristallklart och det är mycket vilsamt att ske fiskarna simma omkring nere vid botten. Jag börjar bli riktigt nöjd, både med utformning och teknik.
Rotzonsfiltret fungerar oklanderligt och skimmern skickar syresatt vattnet runt runt. I grundvattenzonerna hoppas skräddare och simmar små sutare. I dag såg jag en salamander och i kväll hoppade en av dammens tidigare invånare, en groda upp för att ta sig en tur på gräsmattan.
Frun kom också med en genialisk idé till omplantering så nu är också den svåra kanten dold ed en rejäl rugge planta. Bild kommer på det också.
För övrigt tycker vi att vi börjar få stuk på trädgården som helhet också. Odlingslåda är tillverkad och nytt träd, klotlönn, är inhandlad. Till och med projektet skuggväxtland på framsidan har kommit igång.
Nu är trädgårdslivet högst njutbart. Nästa fas i dammens utveckling är att komplettera murningen av rotzonsfiltret, det fattas några stenar vid utloppet och allmänt se växtligheten ta sig. Några fiskar har sett lite småkåta ut så kanske kanske. Vi har också hittat en märklig "algstängel" med några små klumpar i. Kanske kan det vara någon form av tillökning. Det finns också uppgifter om små yngel men de är ännu inte bekräftade av fullvuxna vittnen.
Sammantaget - just nu är det mycket kul som händer. Snart ska det också synas i bild som sagt.

tisdag 12 maj 2009

Det mesta gjort

Nu är faktiskt det mesta arbetet med den nya dammen gjort och snart är det dags att summera arbetsinsatser och kostnader. Det som nu gäller att få ordning på är vattenkvaliteten. Nu är vattnet grunt och grumsigt så det måste åtgärdas. I övrigt fungerar det mesta som det ska, skimmern undantagen. Den suger inte alls något ytvatten att tala om. Jag har provat lite olika lösningar utan resultat. Kransen som ska ligga strax under vattenytan och skapa suget antingen åker upp eller ned. Jag vet inte riktigt hur jag ska få ordning på det.




Men undervattensväxten som planterades i starten och placerades en meter djupt börjar ta sig till min barnsliga förtjusning. Det kommer att bli kanonsnyggt när det bryter vattenytan. Ytterligare en är planerad längre bak. Ser fram emot det.




Fiskarna kanske är på väg att yngla av sig. Vi hittade ett par som låg och sprätte på varandra vid en tät växt. Man kan ju hoppas.


söndag 10 maj 2009

Det börjar likna nåt


Rotzonsfiltret klart, fördröjningsdammen klar, skimmer klar. Nu ska jag korta slangar och fixa fler växter.

söndag 3 maj 2009


I dag har det hänt mycket. Första försöket med rotzonsfiltret misslyckades av två skäl. Det första var att lecakulorna flöt för mycket. Lavastenen på toppen var inte tillräckligt tungt för att hålla den nere. Lösningen blev att binda fast en del av lecakulorna som hade lagts i tvättpåsar, något som fungerande utmärkt, i en plastkruka fylld med sten som sänke. Det funkade fint.

Ytterligare lite sten lades på och flytkraften bemästrades.

Det andra problemet var att utflödet läckte. Ytterligare tätniing med glassilikon löste det också och nu flyter det hela på bra.

Nu ska det bara planteras växter rakt ned i lavastenarna. De växterna har jag dock ännu inte.


Jag har också hunnit mura upp litegrand kring rotzonsfiltret. Det ska se ut som en brunn. Det har också fungerat väl så här långt. Vattnet som rinner ur filtret ser också väldigt rent ut, men jag antar att det är en synvilla betingar av stor vilja.

I dammen som helhet är algtillväxen inte så farlig men det är brunt och skitigt även om sikten är hygglig. Med rotzonsfiltret i aktion hoppas jag på ett klarnande inom de närmsta veckorna, månaderna.

Jag har också lagt ut sten på hyllnivåerna där det ännu inte står växtkrukor. De stenarna vär väl få maka på sig i framtiden men just nu är det väl bra att få i så mycket sådant som möjligt för de goda bakteriernas skull.

Kring dammen har vi nu också gjort om stenlandet till ett jorddito. Flikbladig lönn tronar på toppen och smälter bra ihop med dammen. Blir skitsnyggt. Den skymtar till höger på bilden ovan.
En grön lönn ska planteras ungefär där den står på samma bild. Dessutom ska fler växter in i stenpartiet. Ytterligare en pump ska köpas samt en skimmer. Förhoppningsvis redan i veckan.