söndag 30 mars 2008

Oväntat dammredskap

Köpte i dag mitt i särklass mest överraskande dammverktyg någonsin- en toalettborste på IKEA för sex spänn. I med den i vattnet och snurra bland trådalgerna. Mekanisk borttagning när det är som enklast.

Tipset fick jag från garden.blogg.se som bland annat handlar om vatten i trädgården. Kan varmt rekommenderas.

Har fyllt år och fick en dammtång och en håv. Mycket bra. Tack älskade hustru!

Vattnet har nu nått upp till tio grader och jag har så smått börjat vårstäda. Fiskarna tittar då och då fram ur sitt vintergömsle och i dag såg vi också skymten av den padda eller groda som vi misstänkt tagit vår damm besittning. Kul!

Nu gräver vi också för nästa projekt, japansk hörna/torkvindeplats. Ja, de två funktionerna ska alltså inte samlokaliseras utan bara placeras nära varandra på var sin sida om spalje/plank. Det är förvånande och lite kusligt hur många skottkärror jord som måste bort för att bara plana ut några små kullar som tidigare dominerade markbilden i den delen av trädgården.

Samtidigt har frun satt frön. Många. De står på köksbordet så nu får vi äta i vardagsrummet de närmsta veckorna. Klart fröna ska bo i matrummet...
Mot våren!

lördag 22 mars 2008

I väntan på våren...


Eftersom våren behagat gå i vänteläge får jag njuta av förra årets sommar.
Sten i trädgården behagar mig mycket. Det blir varmt, kontrastrikt mot växterna och skapar struktur. Här en gång som frun lagt.
Till höger ett Salixträd, Pionblad och i fonden Funkia. Till vänster sträcker sig Silverpäronet in i bild.

torsdag 20 mars 2008

Wanted! Dead- not alive!

Efterlysningen gäller ett banditgäng som inlett sin brottsliga bana tidigare än någonsin i år. De beskrivs som slemmiga, tröga och helt utan medkänsla.
Vi fann nyss detta stackars brottsoffer - i mars månad!

Upplysningar som kan leda till att vi blir av med gänget mottages gärna.

Uppladdning innomhus

Paprikor?
Nej, det kan man verkligen inte tro men så är det. Små späda plantor som vuxit i rasande fart de senaste dagarna under min ömma hustrus vård. Samma tid förra året hade motsvarande frön ännu inte ens grott.

onsdag 19 mars 2008

Utgångsläget 2008

Det här är alltså en vinkel på utgångsläget 2008.
Dammen i förgrunden, en bit ny stenavgränsning mellan land och gräs som jag lade helgen före påsk. (Nedre vänstra hörnet).

I år ska vi bland annat ordna en plats för torkvindan på tomten. Nu är ju inte en sådan det mest organiska man kan tänka sig och därför ska vi försöka dölja den med spalje/plank samtidigt som det ska bli så praktiskt och bra som möjligt. Dagens placering, precis utanför uterumsfönstret, har inte glatt många.

I bästa fall hade det kanske kunnat kännas som en gränd i Italien, ni vet Lady och Lufsen, med hängande tvätt utanför fönstret och smäktande sång. Men jag tror inte ens det hade funkat med smäktande sång, just det provade jag dock inte i somras.

Det hela ska placeras i hörnet till vänster om det hårt klippta äppelträdet längst bort i trädgården. Vi får se hur vi löser det.

tisdag 18 mars 2008

Snö över naturen

Ja, våren har tagit paus. Trädgården är vit och de land vi rensade i helgen syns föga. Men vi vet. De är redo.
Vi får helt enkelt vänta. I slutet av påsken ska väl myllan synas igen.

måndag 17 mars 2008

Förra sommaren

Vi har haft trädgården sedan 2002 och hunnit göra en del. Så här såg ena sidan ut i början av förra sommaren. En bit av dammen i förgrunden och paradlandet med ett silverpäron i mitten. Jag ska så småningom lägga ut mer bilder, framför allt på hur trädgården utvecklar sig i vår och till sommaren. Tills dess är det detta som bjuds.
Posted by Picasa

Villa-natur

Då så!

Man, snart 40 år med 700 kvadratmeter tomt i Helsingborg, damm, flera stenlagda altaner, söderläge, rätt mycket gräs och en mängd perenner, träd och buskar i flera olika land. Det är utgångspunkten för den här bloggen.

Det ska bli en dagbok, främst för de två vuxna trädgårdsskaparna i familjen, varav jag nog får sägas vara den avgjort minst kunnige. Men som mången före mig sagt. Med nyfikenhet och engagemang kan man komma en bra bit.

Vill du kika? Var så god!